petek, 24. junij 2011

"Mi boš res dala vse" članek o Maheshwaranandi objavljen v Avstrijskem časopisu PROFIL

Da ne bo celotna zadeva samo obrekovanja preko forumov ter facebooka, je Avstrijski časopis PROFIL, objavil članek o Swamiju Maheshwaranandi, o katerem sem že poročal v enem od svojih prispevkov na blogu Duhovni učitelj domnevno zlorabljal svoje učenke .

Tokrat je Avstrijski časopis Profil, objavil obsežen članek o tej zadevi. V Avstriji je namreč eden od sedežev organizacije YIDL ali pri nas  Yoga v vsakdanjem življenju.
Do sedaj je celotna zadeva zgledala bolj kot užaljeno obrekovanje nekaterih bivših učenk te organizacije, oziroma so to hoteli na tak način predstaviti uradni krogi znotraj YIDL. Pri časopisu PROFIL pa so očitno le malo raziskali zadevo ter objavili članek, ki razkriva določene razvetljene navade vodje te organizacije, Swamija Maheshwaranande, ter pretresljive zgodbe nekaterih njegovih učenk. Originalni članek si lahko preberete tudi na internetni strani časopisa PROFIL „Gibst du mir wirklich alles?“  slovenski prevod članka pa je na tej povezavi "Mi boš res dala vse?"

Do sedaj je bila ustaljena praksa YIDL in tudi Slovenskega društva Yoga v vsakdanjem življenju, da so vse prispevke na to tematiko, ki so se pojavili na internetu ter na različnih forumih, odstranili z posredovanjem svojih odvetnikov. Pri nas se je to zgodilo na Luninem forumu, kjer je potekala debata o Swamiju. Celotno temo so morali kasneje izbrisati saj so jim zagrozili z tožbami. Podobno se je zgodilo tudi na Avstrijskem forumu, kjer so potekale debate na to tematiko. Očitno imajo pri YIDL tako v Avstriji kot tudi Sloveniji zelo vplivne privržence ter sredststva, ki jih poleg organizaciji tečajev namenjajo tudi odvetniškim pisarnam. Namesto, da bi stvar preučili znotraj same organizacije ter premislili kako ukrepati, kot so to storili pri Avstralskem društvu YIDL, pa pri nas in drugod po Evropi raje slepo vrjamejo Gurujevi besedi, ter kategorično zavračajo vse očitke. Če pogledamo na zadevo YIDL oz. Yoga v vsakdanjem življenju iz vidika njihovega primarnega delovanja oziroma poučevanju yoge, potem lahko vidimo da v bistvu niso odvisni od svojega ustnovitelja, yogo lahko poučujejo tudi brez njega v kolikor bi ugotovili, da njegov življenski slog pač ni primeren za podobo organizacije. Učenja o Hata yogi, ki jih podajajo na svojih tečajih namreč niso privatna last določene osebe in so se razvijala skoti stoletja.

Stran, ki zbira pričevanja zlorabljenih deklet http://www.wix.com/nowthatwespeak/nowwearefree#!contact je bila že večkrat napadena s strani internetnih teroristov, ki so jo za nekj časa uspeli onemogočiti in pobrisati vsebine. Kdo se skriva za temi terorističnimi dejanji ni znano, v končni fazi pa tudi ni pomembno oziroma daje celotni zadevi še večjo težo in na splošno razkriva nevarnost vase zaprtih organizacij, pa naj si bodo to politično naravnae organizacije ali pa takšne, ki si prizadevajo za duhovni razvoj človeštva.3 komentarji:

 1. Prebral sem prevod članka iz tvojega prispevka. Žalostna zgodba. Vendar, spet na žalost, ni osamljena. Zdi se mi, da je zgodovina človeštva polna podobnih zgodb o izkoriščanju zaupanja na verski ali duhovni osnovi. Sploh je duhovno področje zelo "hvaležno" za to. Na srečo niso vsi duhovni voditelji ali učitelji izkoriščevalci. Vendar tisti, ki pa so, so naredili ogromno škodo ljudjem in duhovnosti nasploh. Zato mi je zelo všeč odstavek: "Nobena od žensk, ki so prišle z izjavami v 'javnost', nima namena postavljati jogo v nič ali ji škoditi. Monika pravi, da želi s tem le opozoriti druge: "Ne dopustite, da vas manipulirajo, spoštujte svojo svobodo."" Občudujem pogum in razsodnost teh žensk, ki so kljub tako tragični izkušnji uspele obdržati občutek za realnost in ločiti "besede od zgodovine besed".
  Lucis

  OdgovoriIzbriši
 2. Ravno o tem sem govoril že v prejšnjem prispevku, YIDL ni v ničemer odvisen od Swamija, Yoge ki jo pučujejo si ni izmislil on in nikakor ne more biti lastnik nečesa kar se je razvijalo skozi stoletja oz. tisočletja. Če hočejo v YIDL nadeljevati z svojim delom bodo morali iskreno pogledati vase in narediti preiskavo glede tega, kakor je opisala ena od žrtev je Swami samo prevzel navade od svojega učitelja, ki si je vsake toliko tudi zaželel svežega zahodnjaškega mesa.

  OdgovoriIzbriši
 3. Jasno joga nima nič pri vsem skupaj, in edino prav se mi zdi da se zadeva predstavi v takšni luči. Zato tudi moje pohvale dekletom, ki so na takšen zrel način predstavile celoten problem.

  OdgovoriIzbriši