Nikon 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR



Nikon 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR in Nikon D3200


Leta 2004 sem prvič za potovanje uporabil zoom objektiv z velikim razponom goriščnic. Nikon D70 sem takrat opremil z 28-200 G objektivom, ki je imel v naboru lečovja vgrajeni tri ED leče za odpravo napak kromatske aberacije.

Objektiv se je izkazal za izredno priročnega, optična kvaliteta je popolnoma zadostovala za takratnih 6 Mpix, ki jih je imel senzor v D70, edino kar mu je manjkalo je bil slab razpon na področju širokokotnih nastavitev in stabilizator slike.

Danes 8 let po Nikonu D70 in 28-200 G objektivu, je na tržišču drugačna slika in drugačni standardi. Nikon je pred kratkim predstavil nov DSLR vstopnega razreda, Nikon D3200, ki ima v svojem jedru senzor z 24,2 Mpix ločljivosti, kar je za dobrih 18 Mpix več kot jih je imel leta 2004 Nikon D70, malo z tem pa je predstavil tudi novi zoom objektiv z širokim razponom goriščnic Nikon 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR.
Do sedaj je imel Nikon na področju takšnih objektivov na izbiro objektiv z goriščnicami od18-200mm, med tem pa sta Sigma in Tamron že nekaj časa zalagala tržišče z objektivi razpona 18-250mm in 18-270mm. Vsi so se spraševali, kdaj bo Nikon svojim uporabnikom ponudil objektiv s podobnimi karakteristikami. In kadar se Nikon nečesa loti, to naredi premišljeno in dobro.

Tokrat je kljub pritiskom neodvisne konkurence zadevo izpeljal presenteljivo dobro. Nikon 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR je trenutno edini zoom objektiv za DSLR fotoaparate, ki ponuja 16,7x razpon goriščnic (18-300mm) za nameček pa še svetlobno jakost f3.5-5.6. Jasno optični stabilizator je pri objektivu s takšnim razponom nekaj samo po sebi umevnega.

Torej če povzamem lahko rečem, da je Nikon postavil nove standarde v segment multi zoom objektivov s širokim razponom goriščnic. Oba morebitna konkurenta, Sigma in Tamron sta tudi pred kratkim prenovila konkurenčna izdelka vendar z manjšim razponom in predvsem slabšo svetlobno jakostjo.

 Prvi vtisi

Tukaj bi predstavil nekaj prvih vtisov, ki sem jih dobil ob krajšem druženju z Nikonom 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR.
Objektiv deluje na prvi pogled precej velik v primerjavi z D3200, če sem iskren bi veliko bolje pasal na mace večje in ergonomsko bolje dodelano ohišje Nikona D7000, vendar je D3200 trenutno DX DSLR z največjo ločljivostjo v Nikonovi ponudbi in ker višja ločljivost senzorja narekuje optično kvalitetnejše objektive, se mi je zdela ta kombinacija najbolj primerna.

Pričakoval sem polomijo, še posebej na širokem kotu in skrajnih tele nastavitvah.  Razpon goriščnic se mi je zdel skoraj nemogoč za kvalitetno optično izkušnjo, ki bi jo lahko imel uporabnik s tem objektivom. Vendar so me že prvi posnetki presenetili. Ob predogledu posnetkov na LCD zaslončku sem si dejal, da bo to precej zanimivo pogledati na domačem računalniku. Barve in kontrasti so bili presenetljivo dobri, glede same optične ostrine pa v prvem trenutku nisem mogel podati mnenja. Vendar se je kasneje ob ogledu na računalniku izkazalo, da je ostrina odlična za objektiv s takšnim razponom in, da je tudi f5.6 na 300mm, popolnoma uporabna nastavitev.
AF je za namen popotniške in amaterske fotografije zadosti hiter in odziven. Stabilizacija slike (VR), pa se mi je zdela celo nekoliko boljša in bolj zanesljiva, kot pri nedavno predstavljenem Nikonu 24-85 f3.5-4.5.
Sprva se mi je D3200 s tem objektivom zdel precej nenavaden, kasneje pa sem se  navadil. Sam namreč držim fotoaparat vedno na način pri katerem z levo rook podpiram objektiv, nekateri uporabniki, ki držijo celotno težo fotoaparata samo v desni roki, pa bodo imeli z razmerjem teže med objektivom in D3200 nekaj težav.

Skratka, da ne bom preveč govoril naj strnem vtise. Nikon 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR je odličen objektiv, na meji optično mogočega (kar se tiče razpona in svetlobne jakosti). Konkurenci bo prinesel kar nekaj sivih las, še posebej, če bodo hoteli izdelati objektiv s podobnimi optičnimi lastnosti in kakovostjo. Trenutno je Nikon 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR, edini na tržišču in kot tak postavlja nove standard za vse ostale in ti standdardi so precej visoki v vseh segmentih, tako optične kvalitete kot same izdelave objektiva. Mogoče je edina “slabost” objektiva, ki pokriva goriščnice od 18-300mm pri zaslonki f5.6, ta da mora imeti za to vgrajenih kar 19 leč, od tega so 3 ED in 3 asferične leče, ki dodajo k teži. Tudi vodila v notranjosti objektiva, ki skrbijo za natančno premikanje lečl med seboj, morajo biti narejena kvalitetno in robustno, to pa pomeni, da je teža takšnega objektiva 830g.

Ugodno ponudbo Nikonovih objektivov si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Še nekaj fotografij narejenih z Nikonom 18-300mm

300mm f5.6

100% izrez, CA je dobro kontroliran in se redko kdaj pojavi. Tukaj je zelo lokalno omejen na prehod med ekstremnimi kontrasti.


Pričakoval sem fotogrfijo z dosti manj detajli pri odprti zaslonki. Tukaj so lepo vidni majhni linijski detajli na žaluzijah.






100% izrez. Tudi pri bližnjih motivih je podajanje detajlov odlično.




18mm

Komentarji

Priljubljene objave