Novi Nikon D800 in D800e



Težko pričakovani in od vseh prerokovani Nikon D800 je tukaj. Mnogo je že bilo govora po raznih forumih in straneh, ki objavljajo govorice iz svet fotografije, da bo D800 nekaj posebnega in revolucionarnega vsaj kar se tiče novega senzorja. Mnogi so pričakovali senzor z visokimi ISO nastavitvami, kot ga ima pred kratkim predstavljeni Nikon D4, vsaj takšna je bila praksa z modeloma D3 in D700. Vendar tokrat temu ni tako Nikon D800 ima senzor z 36 milijoni točk, kar je trenutno največja ločljivost  v razredu DSLR fotoaparatov in posega na področje srednje formatnih digitalnih fotoaparatov kot sta Hasselblad in Mamiya kar bodo znali še posebej ceniti studijski in pokrajinski fotografi. Posebna verzija Nikon D800 z oznako D800e bo na voljo brez anti alias filtra oziroma s prilagojenim filtrom pred senzorjem, ki bo omogočal maksimalno ostre in detajlne fotografije.

Danes je bila na Ljubljanskem gradu uradna predstavitev Nikona D800. Fantje iz Nikon Slovenija so se zelo potrudili in pripravili predstavitev kakršnih smo od njih vajeni. Na voljo sta bila dva vzorčna Nikona D800, ki smo si jih lahko pobliže pogledali in na kratko testirali. Prvi vtisi so vzpodbudni, ergonomija je odlična, iskalo večje in bolj pregledno kot pri D700, AF sistem je sicer na isti osnovi kot pri D700 vendar precej izboljšan. Žal fotografij nismo smeli shranjevati na svoje kartice so pa fotografije na LCD zaslonu delovale prepričljivo tudi pri ISO 6400 vendar bo za kaj bolj oprijemljivega potrebno počakati na bolj obsežni test.



Torej glavne karakteristike so:  nov FX senzor z ločljivostjo 36Mpix, Možnost snemanja video posnetkov v polnem HD formatu 1080 in z nekomprimiranim HDMI izhodom, izboljšani AF sistem ostrenja Multi-CAM 3500FX z 51 točkami ostritve in delovanjem do -2EV ter zaslonke f5.6 11 točk pa je občutljivih celo do f8.
Nov slikovni procesor Expeed 3, novo 3D matrično RGB merjenje svetlobe III. generacije z 91.000 točkami, Iskalo z 100% pokritostjo, dvojna reža za CF in SD kartici.

Priporočena maloprodajna cena 2899 EUR.






Komentarji

Priljubljene objave