Nikon na Canon...

Tokrat sem sprobal, kako se obnese manualni objektiv na digitalnem aparatu.
Že nekaj časa me je imelo, da bi si kupil kak starejši Canonov FD objektiv, vendar se je na koncu izkazalo, da FD objektivi ne delujejo najbolje na EF bajonetu, kakršnega ima eos 5D. Problem je namreč v tem, da brez posebnega adapterja, ki ima korekcijsko lečo, ni moč nastaviti fokusa proti nsekončni nastavitvi, hkrati pa se zaradi tega adapterja spremeni še goriščnica objektiva.

Malo sem pobrskal po netu in izkazalo se je, da so Nikonovi objektivi serije ai in ai-s ter e, kot nalašč za EOS EF bajonet.
Sama konstrukcija bajoneta pri Nikonu je takšna, da dimenzijsko ravno sovpada z EOS EF bajonetom v tem smislu, da je možen fokus na neskončno z navadnim adapterjem pri katerem se ohrani goriščnica objektiva.
Je pa zelo zanimivo tudi to, da Nikonovi manualni objektivi delujejo bolje na Canonovih digitalnih aparatih, kjer je možna časovna avtomatika ter povsem funkcionalen svetlomer. Pri Nikonovih digitalnih aparatih pa s temi objektivi ne deluje nobena avtomatika.

Jasno je, da kljub delujočemu svetlomerju in časovni avtomatiki, aparat ne bo podpiral dosti več kot to, zato je na primer ročno ostrenje omejeno nekako z zaprtostjo zaslonke ter v kako močni svetlobi fotografiramo. Pri zaslonki npr. f8 se bo skozi iskalo bolj teško videlo kaj dosti, saj avtomatika zaslonke ne deluje, ter je tako pri tej nastavitvi fizično zaprta na f8.
Za izostritev moramo obroček zaslonke pomakniti na f1.8, kar nam omogoča svetlejšo sliko in nastavitev ostrine, nato pa jo lahko zpremo na željeno nastavitev.

Vendar me vse te pomankljivosti niti ne motijo, saj bom objektiv uporabljal večinoma pri odprti zaslonki. Objektiv me zanima predvsem zaradi majhne globinske ostrine, lepega DOF-a ter optične kvalitete.


P.S.
Klikni na sliko za povečavo



S posebnim kovinskim adapterjem, ki ga pritrdimo na objektiv lahko stare Nikonove objektive uporabljamo tudi na Canon EOS aparatih.





Še primer fotografije narejene v terj kombinaciji pri odprti zaslonki.
Canon eos 5D in Nikkor Ais 50mm f1.8.


100% izrez
Kvaliteta je nekoliko slabša zaradi visoke ISO nastavitve, vendar do neke mere ilustrira uporabnost tega objektiva v tej kombinaciji.

Komentarji

  1. kar se tiče avtomatike je delno res, namreč avtomatika deluje na D200, D300 in seveda dražjih nikonih, žal pa ne deluje na D40, D60, D80, D90 in ostalimi v srednjem in nižjem razredu... sam uporabljam na D80 same manualne (6 objektivov) pa me za zdaj to ne moti, ker se mi pri fotkanju ne mudi... sicer so pa AI in AI-S objektivi zelo cenjeni in imajo odlično optiko njihova cena pa je temu tudi primerna (e-bay) :)

    OdgovoriIzbriši
  2. če te zanima... prodajam Mamiya 135/2.8 M42 z zataknjeno zaslonko na 2.8... prekleto oster... prodam za 30€ je pa odlično ohranjen brez prask

    če si interesent me kontaktiraj :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zgleda dobro sam 135 mam že od Canona.
    Bi pa na bavu kaj v smislu 85mm

    l.p.
    Bojan

    OdgovoriIzbriši
  4. aha... no če rabš kej ti lahk z ebaya zrihtam, če ga slučajno ne uporablaš... no, če poznaš koga da bi nabavu 135ko mi sporoč :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave