Digitalna filmska revolucija "pojav novega trga DSLR-jev"







Pojav novega trga, 35mm digitalnih filmskih DSLR fotoaparatov

V mojem članku o digitalnem videu "Rdeči video", ki je bil objavljen v reviji e-fotografija, sem opisal prihod videa v digitalne zrcalno refleksne fotoaparate (DSLR), ter kaj to pomeni za video in filmsko produkcijo.
Naslednji logični korak, ki ga bodo verjetno storile firme iz fotografskega sveta, kot sta Canon in Nikon pa je razvoj novih hibridnih modelov DSLR-jev, ki bodo bolje prilagojeni za snemanje digitalnega videa (digitalnega filma), še posebej kar se tiče rokovanja, ergonomije ter možnosti zajema videa v drugačnem, manj izgubnem kodeku.

Možnost zajema videa na 35mm Leica format senzorja, je v kreativnem smislu približal te fotoaparate profesionalnim filmskim kameram. Danes se še vedno večina visoko proračunskih filmov, snema na film in nato skenira za kasnejšo digitalno obdelavo.
Canon je z svojim modelom DSLR-ja EOS 5D mark II. verjetno nehote sprožil pravo revolucijo. Dejstvo je, da so si s tem fotoaparatom pljunili v lastno skledo. Za razliko od Nikono ima Canon bogate izkušnje na področju videa, ter v svoji ponudbi tudi precej modelov video kamer.

Filmski in video intuziasti so 5D mark II. takoj pograbili za svojega, kvaliteto in uporabnost zajetih posnetkov pa so opazili tudi bolj profesionalne produkcije.
Primer filma posnetega izključno z Canon 5D mark II. si lahko ogledate tukaj:
"Th Last 3 Minutes"

Ustvarjalci priljubljene televizijske serije "House" pa so se odločili posneti zadnjo epizodo te serije v tej sezoni na Canon 5D mark II. fotoaparate. Prispevek si lahko ogledate tukaj ter tukaj.

Dejstvo, da danes velik del prodanih 5D mk2, predstavljajo tisti, ki se bolj ali manj ukvarjajo z videom in filmom, bo sigurno pripeljalo do nadgradnje DSLR-jev ki imajo možnost snemanja takšnega videa v hibridne digitalne filmske DSLR fotoaparate. Torej pojavil se je nov trg Digitalnih filmskih DSLR fotoaparatov.
Čakamo odziv Nikona, če se malo podvizajo bi lahko ponudili na tržišče nov hibrid, ki bi nudil polni HD output, v kolikor pa bi vgradili še neko verzijo video RAW zapisa, pa bi si lahko pridobili precej prednosti pred konkurenco.

Panasonic je že uvidel, da je video zajemu na majhne senzorje, ki ne nudijo dobre kontrole globinske ostrine, potekel rok uporabe. Predstavili so nov model profesionalne video kamere, ki nudi zajem slike na senzor dimenzij 4/3 standarda, ki se uporablja v njiihovih in Olympusovih DSLR fotoaparatih. Panasonic AG-AF 100

Torej digitalna filmska revolucij se je začela!!!

Komentarji

Priljubljene objave