Nikon D3100 in digitalni šum pri visokih ISO vrednostih

Pred kratkim je Nikon predstavil nov DSLR fotoaparat vstopnega razreda, Nikon D3100. Po videzu je sicer zelo podoben predhonemu modelu D3000, vendar pa se v ohišju skriva precej tehnoloških novitet. Še posebej je zanimiv nov CMOS senzor z 14.2 milijoni slikovnih točk.
CMOS tehnologija je znana po zelo dobri kvaliteti posnetkov pri visokih ISO nastavitvah. Pri Nikonu lahko najdemo CMOS senzorje pri DSLR-jih v višjih cenovnih razredih. Leta 2007 je Nikon prvič predstavil CMOS senzor v modelu D3, ki je takrat z svojo odlično kvaliteto pri visokih ISO nastavitvah, povzročil pravo revolucijo.

Ker sem se imel možnost, na kratko poigrati z novim Nikon D3100, me je zanimalo kako se obnese novi 14.2Mpix CMOS senzor pri visokih ISO nastavitvah.





Naredil sem testne fotografije pri vseh iso nastavitvah. Fotografije so 100% izrez originalnih testnih fotografij. Za povečavo in boljši ogled, kliknite z kurzorjem na fotografijo.
Na levi strani je fotografija posneta z izklopljenim sistemom za odpravo šuma v aparatu (NR off), na desnem pa je sistem za odpravo šuma vklopljen (NR on). Fotografirano je bilo pri difuzni, ne preveč močni dnevni svetlobi, ki je prihajala iza okna. WB je bil nastavljen na avtomatiko. Pri tem testu me je zanimala zgolj stopnja digitalnega šuma v sliki ter kako dobro deluje funkcija NR, v smislu ohranjanja detajlov in barv pri visokih ISO nastavitvah. Sama ostrina na fotografijah ni referenčna, za boljše rezultate bi potreboval težje stojalo in objektiv iz višjega cenovnega razreda.


ISO 200, levo NR off desno NR on, sama ostrina ni referenčna, pomembni so rezultati stopnje digitalnega šuma ter ohranitve detajlov in barv pri vklopljeni funkciji NR on.


Pri 800 ISO so rezultati še vedno odlični.


Tudi pri 1600 ISO je kvaliteta detajlov in barv odlična


O 3200 ISO si sami ustvarite mnenje, brez mojega komentarja.


6400ISO je že programsko dvignjena vrednost ISO, vendar so rezultati še vedno odlični za fotoaparat v tem cenovnem razredu.


ISO 12800 pa je uporaben zgolj za manjše fotografije in internet. Vidi se manjko detajov in rahla desaturacija barv.


Nad rezultati sem pozitivno presenečen. Očitno je novi CMOS senzor in programska oprema v fotoaparatu odlično opravila delo.

Komentarji

Priljubljene objave