Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED



Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, je objektiv namenjen bližnjim in makro posntekom, goriščnica 105mm in pa stabilizacija slike pa ga naredita primernega tudi kot krajši tele objektiv, predvsem za portrete in pa street fotografijo. Glede kvalitete posnetkov pri makro fotografiji ne bom izgubljal besed, bolj me je zanimalo kakšne rezultate daje objektiv kot 105mm teleobjekti, predvsem kako definira področja na fotografiji, ki so izven fokusa.

Spodaj je nekaj primerov, kjer lahko vidimo kako objektiv definira področje na fotografiji, ki je izven območja ostrine ter kakšen Bokeh pri tem naredi.

Za večjo fotografijo klikni na fotografije










 Tele prve fotografije, ki sem jih naredil bolj kot nek splošni vtis in ne kot nek podroben test optične kvalitete objektiva, so me v smislu uporabe objektiva za portretno fotografijo, kar malce presenetile. Boke, oziroma estetsko videnje podajanja neostrine je kljub makro namembnosti tega objektiva več kot sprejemljiv za portretno fotografijo, res da objektiv nima maksimalne zaslonke  f 1.4 ali pa f2.0 , ki bi še bolj zameglila neostre dele, vendar je neostrina tudi pri f2.8 dopadljiva za tovrstno fotografijo. Pri Nikonu je terenutno majhna luknja v ponudbi 105mm teleobjektivov, saj je moč dobiti le zelo staro verzijo Nikona AF 105mm f/2 D DC, ki pa ni ravno najbolj prilagojen za digitalne fotoaparate, ob enem je pa tudi neprimerno drag za to kar ponuja saj nima ne AF-S načina ostrenja kakor tudi ne stabilizatorja slike. Tako ostaja AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, trenutno edina opcija v kolikor si želimo nov objektiv z goriščnico 105mm.

Komentarji

  1. Čisto spodobno riše. Bemti grdo gledam :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Ah ne sej ne gledaš tako grdo, samo okular je tako majhen, da se morš še posebi naprezat, če hočeš kaj videti čez njega :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave