Starček in obilna princeska - Nikon 50mm f1.8 D in Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM

Včeraj sem imel med nekim fotografiranjem na terenu, priložnost na hitro sprobati Sigmo 50mm f/1.4 EX DG HSM ter jo primerjati z mojim Nikonom AF-D 50mm f1.8.



Nikonov objektiv je po optični zasnovi star kot zemlja, njegove korenine segajo v čase manualnih 50mm Nikkorjev, Sigma pa je po drugi strani najnovejši izdelek Japonske optične industrije, ki sliši na ime Sigma. Veliki debeli princeski, ki ima navoj filtra 77mm, so dodali neslišno in nenatančno, sicer hitro ostrenje HSM ter lično ohišje, ki naj bi pripomoglo k večanju prodajnih rezultatov. Res je Sigma ima izhodiščno zaslonko f1.4 Nikon pa f1.8, kar pomeni, da bi morala Sigma pri f1.8 razturati. Tudi Bokeh bi moral biti pri sigmi dosti dosti boljši, vsaj tako pravijo naokoli mnogi fotografski poznavalci.

Nikon AF-D 50mm f1.8 je še iz časov filma, ko so Ai-s objektivom dodajali funkcijo avtomatskega ostrenja. Je izredno majhen in ima ne čisto neslišno ostrenje na vijak, slaba stran tega je da na fotičih kot so Nikon D3000. D5000, D3100, D5100 avtomatsko ostrenje ne bo delalo. Trenutno sta na tržišču dve verziji tega objektiva, nova verzija ima oznako G in SWM ostrenje ter je približno za 50% dražja od D verzije. Hitrost ostrenja je bila na prvi pogled (tako popolnoma neznanstveno) večja kot pri HSM debeluški, tudi glede natančnosti nisem imel pripomb, vedno je izostril na flašo tam kjer sem hotel, pri debeluški je bilo nekaj več tolerance. No pa da ne bom flancal preveč in razlagal zgodovino vse do leta 1950, sem raje naredil nekaj primerjalnih posnetkov, tako čisto na hitro in brez nekih ambicij, ravno toliko, da vidim pri čem sem, ker sem pač kupil zastarelo Nikonovo kripo z zaslonko f1.8.

Ker smo sedeli pri mizi na katero so prinesli žlahtno pijačo (pivo), sem se domislil da bi lahko bil izredno oster in malce reliefni tisk na etiketi Union piva primerna tarča za moj 2 in pol minutni preizkus STARČKA IN DEBELUŠKE.

Tukaj so fotke, pol bom pa še kakšno reku :)
A ja, klikni na fotko, da se bo pred tabo povečala na pravo velikost ( no prve ni lih treba, ostali dve pa kr)

Evo testno pivo
Starček v primerjavi z Debeluško še kar dobro vidi :)
Tle pa famozni in neponovljivi bokeh Debeluške v primerjavi z bokehom Starčka, razlika je očitna, vsaj tko pravijo poznavalci.
 No ta hitri dve in pol minutni preizkus obeh objektivov jasno ni dal nekih laboratorijskih rezultatov, sem pa vesel da nisem dal za 50mm objektiv blizu 400 eur, mi je ostalo dnarja še za en Nikonov SB 700, ta nou fleš, ki mimogrede dela odlično...

Komentarji

  1. Tebi je potrebno itak ušesa potrgat :))). Če mene vprašaš, je Sigma dobra. Tako na hitro iz tvojih fotk ni videti, vsaj pri Canonu je bila razlika v ostrini na robovih, vinjetiranju in v protisvetlobi. Iz teh dveh primerjav je to težko videti :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Sej verjetno, da če bi postavil še eno flašo piva ob rob, bi bila Debeluška tam bolj prepričljiva od Starčka. Pa tudi nisem rekel, da je Debeluška slaba, nasprotno skoraj tako dobra je če ne celo enaka kot Starček, kar se tiče ostrine na sredini, bokeh je pa tko al tko stvar iterpretacije :)

    Bom ob priliki poskušal narediti malo bolj poglobljen test, če mi bo kaka dobra duša odstopila svoj primerek Debeluške za testiranje, pa še Nikonov 50 f1.4G in 50 f1.8G bom privlekal. To kar je pa tukaj je pač dve in pol minutni test v slabi svetlobi ter s poudarkom na ostrini v sredini. Pri Canonu je malce drugačna zgodba, saj ima 3 50mm, dva cenovno dostopna pa sta precej zastarela in verjamem, da jih tale Debeluška pelje scat :) Pri Nikonu je pa le malce drugače, brez pomisleka bi stestiral bilo katero Sigmo napram Nikonovim objektivom, mislim, da ni bojazni :)
    Bi me zelo zanimalo testirati Sigmino 85mm f1.4 in primerjati z Nikonovim 85mm f1.4. Sigmo sem uspel malce sprobati na fotoantiki, bom objavil kak dve in pol minutni test, sicer brez primerjave pa vseeno lih tolk za občutek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Phuh, za tolko več denarja bi moglo bit obratno. razlika ni grozljiva, vendar še zmerom vidna in v korist cenejšega starčka.

    lp, Bor

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave