Rumeni in Rdeči pod kožo so vsi isti (še en popolnoma subjektiven dve in pol minutni test Nikon in Canon opreme)

Ponovno nov dve in pol minutni test fotografske opreme. Vse pipetkarje in fotografske znalce in poznavalce načitane vseh možnih testov po internetu, prijazno naprošam da preklopijo na kakšno drugo stran, ki vam ne bo dvigovala pritiska, torej ogled tega prispevka na lastno odgovornost, a ja pa stari morate bit več kot 18 let, rečmo 22 in pol, da lahko oddate komentar :)

Tokrat je stvar testiranja legendarni Nikonov objektiv AF-D 50mm f1.8, tisti tastari z AF-jem na šrauf in ki ne paše na ta pocen Nikone, v drugem koti ringa pa se valja legendarni Canon EF 50mm f1.4, tisti ta stari, ki je bil eden prvih z USM motorčkom.

Naj malo razložim pogoje testiranja. Oba objektiva sem stestiral na isti lokaciji (Horse pub) v Ljubljani. Glavna tarča za testiranje, ponovno flaša Union Piva, naj tiste ki so malo bolj skeptični glede načina testiranja potolažim, da je bila flaša iz druge runde (prvo smo popili) tako, da so rezultati še vedno verodostojni. Nikonov objektiv je bil testiran na D700 Canonov pa na EOS 5D (ta stara mašinca). Jasno dva različna aparata dva različna fajla, tle nekih absolutnih laboratorijskih rezultatov ni za pričakovati, pa vseeno si lahko pogledate dve fotografiji z primerjavami.

Za ogled večjih fotografij klikni na fotografijo.



Kot je videti iz obeh primerov se Nikon AF-D 50mm f1.8 prav dobro drži napram dosti dražjemu nasprotniku Canonu EF 50mm f1.4 USM. Kolikor sem pregledal še druge fotografije lahko rečem da je Canon na blizu za odtenek boljši, čeprav ne veliko, je pa treba tudi upoštevati da je Canon zaprt na f1.8 Nikon pa je pri odprti blendi. Tudi procesiranje podatkov je drugačno v obeh aparatih, čeprav sem fotografiral v RAW formatu in fotografije razvil v Lightroomu, še vedno dopuščam razhajanja glede obdelave kontrastov in ostrine pri obeh fotoaparatih. Na drugi fotografiji je videti da ima Canon malekost več CA-ja, čeprav ekspozicija ni bila enaka v obeh primerih, no pa rečmo da ga ma malo več :)

Tisti ki spremlajte ta blog, ste verjetno že opazili da sem podoben test naredil tudi z Sigmo 50mm f1.4 HSM in to na isti tarči. Naj laično zaključim, da če je Canon malenkost (ampak rees malenkost) Boljš od Legende Nikona AF-D 50mm f1.8 (maloprodajna cena pri nas 140 EUR), potem je tudi malo boolj boljši od Sigme...

Komentarji

  1. A ni to malo za lase privlečena primerjava, saj verjetno fotoaparata nimata enakega senzorja, niti ne procesorja za obdelavo fotografije. Rezultat ni cisto od objektiva odvisen.
    Iz se lahko razbere da ima en objektiv svoje pomanjkljivosti, drug pa svoje. S tem da lahko pri dražjem, slikaš z zaslonko 1.4.

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj to sem omenil že v tekstu, pa vseeno hvala za dopolnilo. Žal nekako ne gre testrirati Canon objektiva na Nikonu in obratno, je pa vseeno bolje kot če bi Canonov objektiv testiral na 5D mk II, ki ima 21 Mpix. Kakor piše že v tekstu sem razlike med obema aparatoma poskušal omiliti z fotografiranjem v RAW formatu zapisa ter z uporabo istega programa za razvijanje teh fotografij. Pa naj še enkrat ponovim, da to ni nikakršen znanstveni test in da se dobro zavedam, da bi za bolj kredibilne rezultate potreboval malo več kot dve minuti in pol testiranja. Ugotovitve na tem testu so pač subjektivne, glede na moje 15 letne izkušnje v fotografiji in opremo, ki sem jo do sedaj imel in uporabljal. Če bo na eni fotografiji en piksel malo bolj oster kot na drugi pa to verjetno ne bo vplivalo na sam smisel celotne fotografije.

    Ko bo malo več časa pa naredimo še kak dvo in pol dnevni test, takrat pa se bom lahko malo bolj pozabaval z malenkostmi :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave