petek, 09. september 2011

Sirov al pa Mesni al pa Pizza, Pica - Šamaranje bureka...

No prva objava po dopustih, sicer ni kak test opreme ali pa fotografije iz koncertov je pa vpogled v nastajanje dobrega domačega Bureka, kot ga obožujemo Slovenci. Sirov, mesni, pica... izbira je ponavadi pestra, zakaj pa je pravi burek tako dober pa si lahko pogledamo na pričujočih fotografijah.

Dino Murtezani je pokazal kako nastajajo bureki izpod njegovih rok. Skrivnost je predvsem v tradicionalnem znanju priprave testa in izkušnjah, ki jih ima. Vse je v občutku, kako raztegneš testo, seveda je pomembna tudi receptura ter kvaliteta moke in vode, vendar pa je potrebno testo pravilno raztegniti in to se še vedno dela na roke. Le malo je še pravih mojstrov, ki znajo pripraviti dober burek, ponekod jih zamenjujejo stroji vendar pa pravi Burek bo vedno tisti, ki ga naredijo na roke...

Slovenci se prav radi pohvalimo da je PicaBurek, Pica Burek, Pizza Burek... slovenska pogruntavščina, nekje so ga celo razglasili za slovensko nacionalno jed, vendar malo kdo ve kdo je avtor te jedi. Prvi je na to idejo prišel ravno Dino Murtezani, ko je delal v kiosku in šamaral bureke. Dostikrat sta na burek prišla par ona in on ter se pregovarjala kaj bi blo bolje da pojesta dva bureka ali raje gresta na pol pice v picerijo, ker je njej bolj pasala pica... no pa je prišel Dino na idejo in tem dilemam za vekomaj naredil konec, naredil jim je Pizza Burek (Pica Burek)... in izumil Slovensko nacionalno jed Pizza Burek, Pica Burek...

Vse Dinotove mojstrovine si lahko sprbate in se prepričate kaj je res dober burek, v poslovalnici Kiosk, na tržnici BTC nasproti Kratohvila... ali pa tudi naročite na dom
Dinotovi Bureki na tej povezavi



Dino Murtezani in Pica Burek (Pizza Burek)

Testo za burek

Priprava na Šamaranje bureka

Testo prvo enakomerno razporedi

Po treh šamaranjih pa je testo že takšno



Samo še filo doda in je...

To bo sirov...

Na pladen in v pečico

Dino se bureka ne naveliča

2 komentarja:

  1. Dino obvlada... mmmm.... fotke pa itak dobre...

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlične fotke enega ter odlični bureki drugega mojstra!

    OdgovoriIzbriši