Padalec brez padala ... Nikkor AF-D 80-200 f2.8 (dva obroča)

Nikon AF-D 80-200 f2.8
Ponovno en dvo in pol minutni test opreme. Tko čist v naletu in brez kakšne resnejšje tehnično poglobljene testne procedure, zgolj iz lastnih izkušenj in moje subjektivno mnenje,  kar jasno ne bo zadovoljilo armado pipetkarjev, ki pričakujejo vsaj Zeissovo testno laboratorijsko opremo za ugotavljanje optičnih kratkteristik in kvalitete objektivov, jasno edino to bi jih pomirilo in jim dalo vero v rezultate.

Nikon AF-S 80-200 F2
Tokrat dva Nikonova objektiva prvi je AF-D 80-200 f2.8 z dvema obročema (verzija ki je ponekod še v prodaji), drugi pa je AF-S 80-200 f 2.8. ki sem ga že testiral na mojem blogu.( Test AF-S 80-200).
Obadva sta že nekako dinozavra, ki sta luč sveta ugledala še pred prihodom množične digitalne stihije in sodobih DSLR fotoaparatov. Zakaj potem tale test bi se lahko vprašali, vendar obstaja dober razlog zakaj sem še posebej enega od obeh vzel pod drobnogled (dve in pol minutni)

Bistvo, da sem primerjal obadva objektiva se skriva v tem da je prvi objektiv, AF-D, ki mi ga je prijatelj prijazno odstopil za test, doživel neljubi dogodek, padec iz 4-5 metrov v globino jasno spodaj ni bilo nikakršne varovalne mreže ali kaj podobnega kar bi ublažilo padec, posledica razbit zaščitni filter, ki je absorbiral veliko večino kinetične energije in razbita prva zaščitna leča... objektiv pa še vedno dela. Vodila in ostala mehanika je intaktna, AF deluje normalno, oba obročka pa se premikata gladko in brez zatikanja. Skoraj nisem mogel verjeti, da je to res, če bi se kaj takega zgodilo novemu valu digitalnih objektivov bi bile posledice malce drugačne.
No da ne bom samo nakaldal še tri testne fotografije, kjer me je zanimalo kako se je izguba prednje leče in padec poznal na kvaliteti posnetkov... ok da že kar sedaj zpišem moje mnenje, objektiv je optično odličen, glede da ni drugih mehanskih poškodb pa se da z njim nemoteno fotografirati naprej.


Evo nekaj fotografij Padalca






Kje so tisti časi ko so še delali objektive za profesionalno rabo :)

In še fotografije narejene po padcu, za primerjavo sem uporabil moj AF-S 80-200



Komentarji

  1. Evo, to ti je objektiv! Ga imam (2 rings verzijo) in je pravi tank. Pred njim sem imel (jo še imam, samo čakam, da se jo spravimo popravit) sigmo 50-150 2.8, pa je v torbi in montirana na body spoznala tla, del z bajonetom je ostal na bodyu,ostalo pa po svoje. Baje relativno lahko za popravit, samo zaradi fukušime ni delov. No, zato sem iskal nov objektiv in ko sem prodajalcu 80-200 omenil zgodbo s sigmo, me je posvaril: "tale naj ti raje ne pade po tleh, ker boš prej kaj utrgal iz bodya kot poškodoval objektiv." :)
    In glede na tvojo izkušnjo mora biti očitno res.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim da ti je kot posledica padca dodal oblaček na sliki z oddajnikom :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ja od sedaj bojo na fotkah vedno oblački :)
    Je pa to objektiv od kolega, men verjetno nebi padel na tla he he

    OdgovoriIzbriši
  4. da ni zdaj še bolj oster kot prej :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Glede na to da nima filtra in prednje zaščitne leče, verjetno da je res tako :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave