Kratek preizkus Tamron SP AF 70-200mm F2.8 Di LD

Že leta 2008, ko je Tamron predstavil svoj novi 70-200 f2.8 objektiv, sem ga imel priložnost testirati, test je bil objavljen v e-fotografiji od takrat pa do danes se je spremenilo marsikaj, predvsem pa sem iz Canona presedlal na Nikon, nov nabor objektivov, ki jih sedaj uporabljam in tudi novi izboljšani objektivi, ki so prišli na tržišče pa so botrovali temu, da sem še enkrat vzel na testiranje Tamronov 70-200 f2.8 objektiv.



Tokrat je imel Tamron za primerjavo precej nepravičnega nasprotnika, Nikonov objektiv 70-200 f2.8 VR II je plod najnovejših raziskav in odkritij na področju optike in mehanike, kar se odraža v brezhibni optični kakovosti objektiva ter odličnim ostrenjem in stabilizacijo slike. Nano premazi in nove izboljšane leče omogočajo Nikonu brezhibno ostrino ter dobro kljubovanje pri fotografiranju v nasprotno svetlobo. Barve in kontrasti kakor tudi BOKEH so pri Nikonu zavidanja vredni, kako pa se bo vsemu temu zoperstavil Tamronov objektiv, pa je bila zame velika uganka.

Test sem naredil z Nikonom D700, zanimala me je predvsem ostrina in kakovost posnetkov pri 200mm in odprti zaslonki f2.8, pri manjših goriščnicah je bila kakovost posnetkov tako ali tako boljša kot pri 200mm.

Spodnjih fotografij ne bom komentiral vtise si lahko ustvarite sami. Edina pomanjkljivost, ki jo ima Tamron je klasičen AF sistem, ki je počasnejši od Nikonovega ter to da nima stabilizacije slike, kar pa ob dejstvu da je trenutno cena Tamrona v trgovini pri uvozniku (Foto Beseničar) 599 eur ter da si lahko za razliko v ceni kupite npr. Nikon D7000 z 18-105 VR objektivom ter vam na konču še ostane za spodoben nahrbnik, vredno premisleka.
Nikon je vsekakor objektiv poželenja, tisto, kar bi si vsak fotograf želel imeti v svoji torbi. Praktično objektiv brez pomanjkljivosti, Tamron pa je na drugi strani močno spregledan objektiv, ki kljub svojemu počasnejšemu AF sistemu ter manku optične stabilizacije vseeno v določenih pogledih prekaša Nikona, ostrenje pri Tamronu je namreč mogoče od razdalje 95cm naprej, kar pa bodo znali ceniti priložnostni studijski fotografi in ljubitelji macro fotografije (z akromatsko makro predlečo, kot je npr. Marumi DHG Achromat Makro se da narediti s tem objektivom odlične makro posnetke)

100% izrez, primerjava ostrine na sredini, 200mm f2.8

100% izrez ostrina v skrajnem kotu posnetka

100% izrez BOKEH

100% izrez 200mm f2.8

100% izrez 200mm f2.8

100% izrez 200mm f2.8 drobni detajli

100% izrez 200mm f2.8 razdalja okoli 300 m


Pri Nikonu D700, ki ima FX senzor z 12 Mpix, je razlika v kakovosti obeh objektivov zelo majhna, verjetno bi se večje razlike pokazale pri D800, ki ima 36 Mpix.
Še nekaj fotografij narejenih z Tamronom in Nikonom D700 in D300.









Komentarji

  1. Odličen test! Samo nekaj me zanima - kako se kaj obnaša kar se tiče kromatske aberacije? Si le-to odstranil ali je dejansko tako solidno kot zgoraj na slovenijales fotki?

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem še enkrat pregledal vse fotografije in pri motivih fotografiranih zunaj nisem zasledil CA-ja. So pa vse primerjalne fotografije narejene v JPG direktno iz fotoaparata tako, da ni bilo nobenih korekcij CA-ja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Malo mi pomagaj please ... v kolikor bi nabavljal kaj rabljenega, za katerega bi se odločil ... za tegale Tamrona ali Nikon-a 80-200 2.8 AF-D za D700 fotič ? Thx ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Glede hitrosti AF-ja je Nikon AF-D hitrejši, čeprav za kakšno resno športno fotografijo ne pride v upoštev. Tamron ima še nekoliko počasnejši AF je pa bolj precizen oziroma se manjkrat zmoti, vsaj pri statičnih motivih. Da se tudi kakšno enakomerno gibanje poslikati z njim, npr koncerti poroke in predvidljive situacije.

    Optično je Tamron dosti boljši, če je primerek korekten, kar jih je večina. Ostrina na blizu pa je pri Tamronu neprimerno boljša kot pri AF-D Nikonu, ki je na blizu optično precej slab, tam nekje od 5m naprej pa je tudi pri Nikonu dobra oziroma uporabna ostrina če ga zapreš npr. na 3.2 ali 3.5.
    Vse je odvisno za kaj boš objektiv uporabljal, meni Tamron za koncerte in poročno oziroma portretno fotografijo odlično služi, tudi na D4 sem ga testiral, ki ima nekoliko večjo gostoto pikslov, pa ni bilo razlike pri kvaliteti slike med D700 in D4. Taron je oster pri zaslonki F2.8 Nikona AF-D pa je dobro malo zapirati.
    lp
    Bojan

    OdgovoriIzbriši
  5. Naj še odgovorim na tvoje vprašanje. Glede na vse razloge, ki sem jih opisal zgoraj in dejstvo, da je pri meni ključnega pomena kvaliteta optike pri odprti zaslonki in uporabljam objektiv tudi za produktno fotografijo bi se pač odločil za Tamrona, Nikon AF-S 70-200 VR II je za enkrat finančno še izven dosega :( ostalo pa ne pride v upoštev.

    lp
    Bojan

    OdgovoriIzbriši
  6. Fotkal bom portrete, street foto in nekaj malega koncertov ... thanks za tole, točno to sem hotel izvedeti.

    l.p.
    dominik

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave